Vil du vite mer om barnefordeling små barn? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om samværsavtaler, barnets beste, fars rettigheter, og mye mer. Les våre beste råd om barnefordeling og unngå de vanligste feilene.
I forbindelse med samlivsbrudd mellom foreldre oppstår ofte spørsmålet om hvor barnet skal bo, hvilket samvær med skal med den forelder den ikke bor fast hos og hvem som skal ha foreldreansvaret. Disse problemstillingene oppstår også der foreldrene ikke er i et samlivsbrudd når barnet blir født. Barnefordeling er gjerne et konfliktfylt tema som utløser mye følelser hos alle involverte parter, og det kan derfor være lurt å sette seg inn i de rettigheter og krav partene har, og hvilke muligheter som finnes. Se vår artikkel om barnefordeling, som tar for seg blant annet foreldreskap, samværsrett og hvilke muligheter foreldre har til å flytte med felles barn.
Når barna er små oppstår det visse særspørsmål og spesielle problemstillinger nettopp grunnet barnets alder. Mindre barn har et større behov for stabilitet og omsorg enn de store, og å sikre at barnet får dette vil være førsteprioritet i barnefordelingssaker av små barn.
Lov om barn og foreldre m.m., også kjent som barneloven, gjelder for barn og unge under 18 år, og er den mest sentrale loven i forbindelse med barnefordeling av små barn.
Loven regulerer pliktene foreldre har overfor barna, blant annet gjennom bestemmelser om foreldreansvar og foreldrenes plikt til å ta vare på og forsørge barna sine. Barneloven regulerer også barnas rettigheter overfor foreldrene.
Barneloven bygger på et grunnprinsipp om at hensynet til barnets beste er det sentrale vurderingstemaet for alle avgjørelser i barnefordelingssaker.
Loven pålegger foreldre å avtale samvær med barn etter samlivsbrudd ut fra egen vurdering av hva som er best for barnet. Oppnås ikke enighet er det opp til domstolene eller offentlige institusjoner å treffe avgjørelsene om barnefordelingen.
Beslutningen i barnefordelingssaker skal alltid treffes ut fra en vurdering av hva som er det beste for det enkelte barnet, jf. barneloven § 48. Barnets beste er et grunnprinsipp som brukes i barneloven for å sette fokus på barnets behov og interesser. I utgangspunktet trenger barnet foreldre som samarbeider og en ordning som sørger for at barnet får både omsorg og en trygg og stabil tilknytning til foreldrene.
Vurderingen av hva som er til barnets beste bestemmes av en rekke faktorer, blant annet foreldrenes omsorgsevne, muligheten for kontakt med begge foreldre risikoen ved et miljøskifte, og hensynet til å holde søskenflokken samlet. Det må med andre ord gjøres en konkret helhetsvurdering av den enkelte saken.
Når retten skal bestemme hvor et barn skal ha fast bosted og omfanget av samværet med den andre forelderen vil det i fleste tilfeller være en barnefaglig sakkyndig psykolog som uttaler seg. Denne rapporten er den del av avgjørelsesgrunnlaget i saken. En av de mest sentrale oppgavene til de sakkyndige er å kartlegge foreldrenes omsorgskompetanse. Norsk psykologforening har utarbeidet retningslinjer for samvær og fast bosted for barn under tre år.
Et av de viktigste rådene fra psykologforeningen i denne forbindelse er at det for barn under tre år er anbefalt med fast bosted hos en av foreldrene. Dette er begrunnet i barnets behov for en stabil omsorgsbase i sine første leveår. Dette er en forutsetning for en god utvikling. Ustabile omsorgssituasjoner kan resultere i psykologiske skader hos barnet senere i oppveksten.
Videre rådes det til at det etableres en god og jevnlig kontakt mellom barnet og begge foreldrene fra en tidlig alder. Hvis foreldrenes ønske på sikt er delt fast bosted er en god trygg relasjon med begge foreldre en forutsetning for en slik ordning.
Det neste rådet er at barnet får hyppig samvær med samværsforelderen, der dette kan gjennomføres uten konflikter som går ut over barnet. I barnets første halvår er det anbefalt korte, hyppige og regelmessige samvær flere ganger i uken med hovedomsorgspersonen. Fra barnets andre halvår anbefales det at samværets lengte utvides til å vare over flere timer. Det er videre anbefalt at barnet gjøres kjent med samværsforelderens hjem i løpet av denne perioden. I barnets tredje halvår anbefales det å teste overnatting hos samværsforelderen. Når barnet er rundt to år vil det gjerne være i stand til å overnatte hos samværsforelderen hver uke, eventuelt i tillegg til noen kortere samvær. Fra barnets femte halvår er det anbefalt med overnattinger flere netter etter hverandre, for eksempel i helger eller ferier. Fra fylte tre år anser psykologene at de fleste barn vil klare en mer omfattende samværsordning med samvær over lengre tid, for eksempel med like mye tid hos begge foreldrene. Psykologforeningen åpner videre for at delt bosted kan være til barnets beste etter fylte tre år.
Hvor samværet finner sted må vurderes konkret. I retningslinjene er det anbefalt at samværet til å begynne med finner sted i barnets hjem, men at det kan utvides med dag- og overnattingssamvær med samværsforelderen.
Hyppig samvær med den av foreldrene barnet ikke bor hos forutsetter godt foreldresamarbeid. Barn er svært sårbare for konflikter mellom foreldrene, og omfattende samvær i situasjoner der foreldrene utviser fiendtlig adferd mot den andre, kan være skadelig for barnet. Foreldrefiendtlig adferd er når foreldrene prater negativt om hverandre til og foran barnet, og setter barnet opp mot den andre forelderen.
I forbindelse med barnefordelingssaker blir barnet gjerne hørt av den sakkyndige psykologen hjemme hos begge foreldrene. Barn kan etter barneloven høres i disse sakene fra de er veldig små. Fra fylte 12 år skal det legges stor vekt på barnets mening i saken. Dette er imidlertid et utgangspunkt med mange unntak.
De små barna høres sjelden, men de sakkyndige pleier likevel å møte med dem da deres syn og mening alltid kan være relevant å se hen til ved vurderingen av hva som er til barnets beste.
Hvis barnet fremsetter et oppriktig ønske som fremstår som barnets eget skal det vektlegges av domstolen i den grad man tenker at barnet forstår konsekvensen av ønsket og det ikke er andre grunner til at det burde vektlegges.
Barneloven er en såkalt kjønnsnøytral lov. I dette ligger at verken mor eller far etter loven stiller bedre enn den andre på grunn av kjønn – det avgjørende er som nevnt hva som er det beste for barnet. Fedre som ønsker å sikre ustrakt kontakt med barnet må dermed argumentere for at det er til barnets beste at de har regelmessig samvær med barnet eller at barnet bor fast hos dem. I forbindelse med barnefordeling av små barn kan vurderingen av hva som er til barnets beste slå litt skjevt ut med hensyn til far, nettopp på grunn av barnets alder.
Barnets alder er som nevnt en viktig faktor i forbindelse med barnets beste-vurderingen, og isolert sett taler alder stort sett i mors favør. Bakgrunnen for dette er at det ofte er mor som har vært mest sammen med barnet de første leveårene, og at barnet av denne grunn kan ha fått en tettere tilknytning til mor enn til far. Dersom barna er små, er det derfor ofte mor som får foreldreretten, mens far får en avtalt samværsrett.
Det er imidlertid viktig å huske på at barnas behov endres etter hvert som de blir eldre, og at det av den grunn kan være lurt å utarbeide en samværsavtale som regulerer hvordan samværet gradvis økes i takt med barnets alder. Det bør i avtalen også tas hensyn til barnets tilknytning til begge foreldrene og om barnet blir skadelidende ved fravær fra hovedomsorgspersonen. Eventuelt kan avtalen revideres på et gitt tidspunkt. Hvis mor ikke går med på å øke samværet når barna blir større, kan far reise sak for domstolen.
Det har imidlertid vært en utvikling de senere år hvor det har blitt åpnet mer opp for mer samvær med begge foreldre også for de minste barna. Det har også blitt stadig mer vanlig med delt bosted også for barn under tre år. Det er med andre ord ikke gitt at de små barna alltid blir boende fast hos mor, og at far derfor alltid må nøye seg med en begrenset samværsrett. Det må vurderes konkret i hver sak hva som er det beste for det enkelte barnet.
Hvis det oppstår konflikt og steile fronter i forbindelse med spørsmålet om hvor små barn skal bo eller omfanget av en samværsrett vil det være lurt å skaffe seg juridisk bistand så raskt som mulig. Barnefordelingssaker er ofte svært betente, og det er vanskelig som forelder å være objektiv og «rimelig» når barna er involvert. En advokat kan bistå som en objektiv tredjepart som vil kunne sette barnets beste i fokus.
Det vil når små barn er involvert være lurt å opprette en god og detaljert samværsavtale. Denne avtalen må ta høyde både for endringer som følge av barnets alder, hvordan barnet responderer på den avtalte ordningen og hva som best sikrer barnets tilknytning til begge foreldrene.
Å finne den rette advokaten til rett pris kan være en utfordring, men med Advokatsmart.no kan du enkelt og raskt sammenligne tilbud fra ulike advokater i ditt område og velge den beste advokaten til den beste prisen.
Advokatsmart er en nettbasert gratistjeneste som gjør det enkelt for deg å få tilbud fra ulike advokater i ditt område. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut noen få opplysninger om deg selv og hva slags juridisk problem du trenger hjelp til, og deretter vil Advokatsmart.no sende forespørselen din til ulike advokater som spesialiserer seg på ditt juridiske problem.
En av de største fordelene med å bruke Advokatsmart.no er at du kan få tilbud fra flere advokater, noe som gir deg muligheten til å sammenligne priser og juridiske løsninger før du tar en endelig beslutning. Dette gir deg en større grad av trygghet og sikrer at du velger den advokaten som passer best for dine behov og din økonomi.
I tillegg til å hjelpe deg med å finne den beste advokaten for deg, kan Advokatsmart.no også hjelpe deg med å finne advokater som spesialiserer seg på spesifikke juridiske områder, som for eksempel eiendomsrett eller arverett. Dette gjør det lettere for deg å finne den rette advokaten for spesifikke behov.
Så hvis du vil spare tid og penger, samtidig som du får den beste juridiske hjelpen, er Advokatsmart.no det rette stedet for deg. Prøv tjenesten i dag og opplev hvor enkelt det kan være å finne den beste advokaten til den beste prisen. Kom i gang her.
Hvorfor bruke Advokatsmart?
- Hver måned hjelper vi tusenvis med å finne advokat
- Vi har samlet de beste og billigste advokatene på ett sted
- Du unngår å velge en dyr og dårlig advokat
- Vi gjør det enkelt å finne en advokat med gode priser
- Tjenesten er 100% gratis og uforpliktende
Trenger du en advokat? Få gratis og uforpliktende tilbud fra flere advokater her.
Få tilbud om hjelp fra flere advokater nær deg, helt gratis og uforpliktende.
Gjør et smart juridisk valg